چیلر هوا خنک
چیلر هوا خنک یا هوایی یکی از انواع چیلرتراکمی است. از این وسیله می توان برای خنک سازی، کاهش رطوبت و مطبوع سازی هوای واحدهای صنعتی، مسکونی، اداری و … استفاده کرد.
چیلر نوعی سیستم سرمایشی است، این وسیله آب را سرد و به دستگاه های فن کوئل یا هواساز پمپاژ می کند. چیلرها به دو دسته تراکمی و جذبی تقسیم می شوند. چیلرهای هوا خنک در دسته تراکمی جای می گیرند، اساس کار چیلرهای هوا خنک بر سیکل تراکمی – تبخیری استوار است، یعنی در این نوع چیلر مبرد با استفاده از کمپرسور متراکم می شود و برای خنک سازی از هوای محیط استفاده می شود. با توجه به آنکه کشور ما جز کشورهای کم آب به شمار می رود، استفاده از چیلرهای هوا خنک صرفه اقتصادی دارد؛ از این رو با استقبال خوبی روبرو شده اند.

انواع چیلر هوا خنک
انواع چیلرهای هوا خنک بر اساس نوع قطعات به کار رفته (به ویژه کمپرسور) و کاربردی که دارند، مشخص می شوند. کمپرسور به کار رفته در ساخت این چیلرها شامل پیستونی، اسکرو، روتاری و اسکرال است، در واقع نوع کمپرسور این دستگاه تقسیم بندی آن را مشخص می کند دو نوع چیلر هوا خنک اسکرال و چیلر هوا خنک اسکرو جود دارد. چیلر هر کمپرسور با قطعات متناسبش برای یک کاربرد خاص تعریف می شود. به عنوان مثال یک نوع چیلر که با کمپرسور اسکرو و اواپراتور آیس بانکی ساخته شده باشد، کاربرد صنعتی دارد. چیلرهای هوایی بر اساس نحوه به کار گیری کندانسور به دو دسته یک پارچه و دو پارچه تقسیم می شوند. در سیستم های یکپارچه تمامی تجهیزات در یک واحد تعبیه شده اند در حالی که در دو پارچه کندانسور در یک بخش جداگانه قرار گرفته است
مزایای استفاده از چیلر هوا خنک
استفاده از چیلرهوا خنک مزایای بسیار و بار مالی کمتری دارد. برای استفاده از چیلر آب خنک باید تجهیزاتی همچون برج خنک کننده، پمپ آب و سختی گیر نیز تهیه شود، در حالی که در مدل هوا خنک به این وسایل نیازی نیست. این نوع چیلرها با هر نوع شرایط آب و هوایی سازگاری دارند، از این رو در هر نقطه از کشور قابل استفاده هستند؛ آن ها حتی در مناطق خشک و کم آب یا مرطوب بالاترین کارایی را دارند. از آنجا که چیلرهای هوایی از هوای محیط برای خنک کردن آب (مبرد) استفاده می کنند، نگرانی در مورد کمبود آب برای آن ها وجود نخواهد داشت. این نوع چیلر را می توان در فضای باز نصب کرد و باعث کم شدن فضای موتور خانه نمی شود. سیستم چیلرهای هوایی نسبت به بقیه ساده تر و نگهداری از آن به مراتب راحت تر است.

مشخصات فنی چیلر هوا خنک
چیلر هوا خنک از چهار جز اصلی تشکیل شده اند که عبارت است از کندانسور، اواپراتور، شیر انبساط و کمپرسور. بخار داغ و متراکم شده از کمپرسور وارد کندانسور و در آنجا با استفاده از هوای محیط خنک و تبدیل به مایع می شود، این مایع از اکپنشن ولو (شیر انبساط) عبور می کند و فشار آن کاهش می یابد و در نهایت به صورت ترکیبی از مایع و بخار وارد اواپراتور می شود . مایع مبرد در چیلرهای هوایی آب است و ظرفیت سرمایش آن ها بین 2 تا 2000 تن تبرید است. ظرفیت های 2 الی 15 تن برای محیط های کوچک استفاده می شوند، اما ظرفیت های بالاتر مناسب چیلر مرکزی یا محیط های صنعتی هستند. بدنه اکثر چیلرها ورق گالوانیزه است و با رنگ اپوکسی پوشش داده شده اند.
کاربرد چیلر هوا خنک
چیلرهای هوا خنک کاربردهای متنوع دارند، می توان از آن ها برای تهویه مطبوع به صورت مرکزی یا غیر مرکزی استفاده کرد، ادارات، منازل مسکونی، باشگاه های ورزشی و مراکز خرید از جمله مکان هایی هستند که چیلر می تواند به کار گرفته شود. یکی دیگر از کاربردهای چیلر هوایی، خنک سازی فرآیندهای صنعتی است. در این حالت آب سرد شده در چیلر بر روی فرآیند مورد نظر پمپاژ و باعث خنک شدن آن می شود، از جمله این صنایع می توان به ریخته گری یا پلاستیک سازی اشاره کرد.