چیلر تراکمی

چیلرتراکمی یا همان آب سرد کن دستگاهی است که برای تهیه آب سرد یا به عبارتی برای سرمایش ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد.

برای افت دما به مقدار زیاد و بصورت ناگهانی در چیلر ها با استفاده از کمپرسور فشار مبرد را به اندازه دمای کندانس بالا برده و در شیر انبساط به طور ناگهانی فشار را پایین می آورند.

چیلر های تراکمی در دو نوع چیلر هوا خنک و چیلر آب خنک موجود می باشند.

چیلر تراکمی از چهار قطعه اصلی کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط و اواپراتور ساخته شده است.

مشخصات چيلر های تراكمی

مشخصات عمومی چيلر های تراكمی

همانطور که در جدول روبرو مشاهده میکنید، توضیحات جدول به این صورت است:

رفت و آمدی نیم بسته: دور rpm ۱۷۵۰، دامنه ظرفیت۲۰_۲۰۰، نوع مبردR _۲۲، فشار در سمت تبخیر۴۳، فشار در سمت تقطیر۱۷۳، خنک کن کندانسور آب

رفت و آمدی باز: دور rpm ۱۷۵۰، دامنه ظرفیت ۲۰_۱۵۰، نوع مبرد R_ ۲۲، فشار در سمت تبخیر۴۳، فشار در سمت تقطیر۱۷۳، خنک کن کندانسور آب

دوار بسته: دورrpm ۳۵۰۰، دامنه ظرفیت۵۰_۴۶۰، نوع مبرد R_۲۲، فشار در سمت تبخیر۴۳، فشار در سمت تقطیر۱۷۳، خنک کن کندانسور آب

دوار باز: دور rpm ۳۵۰۰، دامنه ظرفیت ۵۰_۴۶۰، نوع مبردR_۲۲ فشار در سمت تبخیر۴۳، فشار در سمت تقطیر۱۷۳، خنک کن کندانسور آب

گریز از مرکز بسته با محرک مستقیم: دور rpm ۳۵۰۰، دامنه ظرفیت۱۰۰_ ۲۰۰۰، نوع مبرد ۱۲۳_R، فشار در سمت تبخیر_ ۲.۳، فشار در سمت تقطیر 16، خنک کن کندانسور آب

گریز از مرکز باز گیربکسی: دور rpm ۷۵۰۰، دامنه ظرفیت۱۵۰_۸۰۰۰، نوع مبردR_۱۲۳، فشار در سمت تبخیر_ ۲،۳، فشار در سمت تقطیر ۱۶‌.۱۱۲

قیمت چیلر تراکمی

شرکت والا اندیشان توسط دانش امروزی و سابقه درخشانی که دارد در عرضه و فروش سیستمهای تهویه بسیار موفق است.عوامل موثر در تعیین قیمت چیلر تراکمی عبارتند از:

منبع انرژی، مکان نصب، برند دستگاه، نوع کمپرسور، میزان ظرفیت، میزان سرمایی که تولید میکند و صنعتی که قرار است مورد استفاده قرار گیرد.

از نظر ساختار کمپرسور دارای محفظه‌ای است که دارای تیغه دوار است. اواپراتور و کندانسور نیز از مبدلهای حرارتی رایج هستند.
شیر انبساط هم که جزء دیگر چیلر تراکمی است.قیمت هر کدام از این تجهیزات در محاسبه قیمت چیلر تراکمی نقش دارد. در واقع قیمت چیلر تراکمی بر اساس هر تن تبرید یا هر تن هوای تازه تعیین می‌گردد‌.

با توجه به اینکه چیلر های تراکمی با ظرفیت‌های متعددی قادر به خنک کردن هر فضایی هستند از نظر اقتصادی بسیار با صرفه هستند.در چیلر های تراکمی آب خنک متعلقاتی مانند موتور اضافی و برج خنک کننده اضافه می‌شود که معمولاً سرمایه گذاری اولیه را در مقایسه با چیلر هوا خنک افزایش می دهد‌.

خنک كننده های چیلر های تراكمی

خنک كننده های تراكمی از نظر كمپرسور،كندانسور،اواپراتور،نوع كاربری،نوع مبری و ظرفيت بسيار متنوع و گوناگون هستند،اما نام چيلر تراكمی بيشتر در مورد نوعی از آنها كه دارای اواپراتور آبی هستند به كار می رود.در حالی كه اين گونه خنک كننده ها را از نظر كندانسورو اواپراتور می توان در چهار گونه زير طبقه بندی كرد:

نوع یک خنک کننده چیلر تراکمی

خنک کننده تراکمی با اواپراتور و کندانوسور آبی که در آن اواپراتور آب را خنک می کند و کندانسور نیز با آب خنک می شود.این گروه که اغلب از آن با همان نام چیلر تراکمی یاد می شود در ظرفیتهای زیاد و به صورت مرکزی مورد استفاده قرار می گیرد.

نوع دوم خنک کننده چیلر تراکمی

خنک کننده تراکمی با اواپراتور آبی و کندانسور هایی که در آن اواپراتور آب را خنک می کند و کندانسور يا هوا خنک می شود. این گروه نیز به طور معمول چیلر تراکمی خوانده میشود و به صورت مرکزی مورد استفاده قرار میگیرد.این نوع چیلر ممکن است یک تکه و یا دوتکه باشد که استفاده از نوع دونگه آن رایج تر است. در نوع دوتکه کمپرسور و اواپراتور به صورت پک مجموعه در موتورخانه نصب شده و کندانسور در هوای آزاد قرار می گیرد.
درنوع یک تکه یا یکپارچه، هر سه جز اصلی چیلر بر روی یک شاسی و در هواي آزاد قرار می گیرند. استفاده از نوع دوتکه این گروه بسیار رایج تر از نوع یک تکه آن است.

نوع سوم خنک کننده چیلر تراکمی

خنک کننده تراکمی یا اواپراتور و کندانسور هوایی که در آن اواپراتور هوا را خنک می کند و کندانسور نیز با هوا خنک می شود.این گروه اغلب به صورت محلی و با ظرفیتهای کمتری نسبت به دو گروه یک و دو مورد استفاده قرار می گیرند و علیرغم اینکه نوعی خنک کننده تراکمی محسوب می شوند استفاده از تام چیلر تراکمی برای آنها رایج نیست و اغلب با نام پکیج یونیت سرمایی تراکمی و یا واحد یکپارچه تراکمی از آنها پاد میشود. کولرهای پنجره ای که به کولرهای گازی معروف شده اند نمونه بارزی از این گروه محسوب می شوند.انعطاف پذیری ساختاری این گروه سبب شده تا بتوان ترکیبهای متنوعی از آنها را برای کاربردهای مختلف مورد استفاده قرار داد.
خنک کننده های تراکمی گروه سه را می توان به طور کلی در دو زیر گروه یک تكه و دوتکه طبقه بندی نمود.در نوع یک تكه هر سه جز اصلی کمپرسور کندانسور و اپراتور در یک قاب قرار می گیرند و هوای خنک به وسیله کانال در اختیار فضا یا فضاهای مورد نظر قرار می گیرد. واحدهای پشت بامی نمونه ای از این گونه هستند. در نوع دوتکه اواپراتور از مجموعه کندانسور و کمپرسور که کندانسینگ یونیت نامیده می شود جداشده و در محل مورد تهویه یا در نزدیکی آن قرار می گیرد. در نوعی از سیستمهای تراکمی دوتکه گروه سه، اواپراتور نقش کوئل بک هواساز را بازی می کند که به همین دلیل این گونه هواسازهاء هواساز یا کوئل انبساط مستقيم خوانده می شوند. در گونه ای دیگری ممکن است اواپراتور به طور مستقیم در فضای مورد تهویه نصب شود که کولرهای گازی دوتکه نمونه ای از این گروه هستند و در بعضی دیگر ممکن است اواپراتور نقش کوئل یک فن کوئل کانالی را به عهده گرفته و با نصب در نقطه ای از فضای سقف کاذب، هوای خنک را به کمک کانال در اختیار فضای مورد تهویه قرار دهد.

نوع چهارم خنک کننده چیلر تراکمی

خنک كننده تراكمی با اواپراتور هوايی و كندانسور آبی كه در آن اواپراتور هوا را خنک می کند و کندانسور با آب خنک می شود. استفاده از اين نوع برايی سرمایش ساختمان ها چندان معمول نیست؛ اما برای سردخانه های بزرگ و پرظرفیت دستگاه مناسبی محسوب می شود. فارغ از گروه بندی فوق، خنک کننده های ترکمی متناسب با نوع کاربری و ظرفيت می توانند دارای كمپرسورهای سيلندر-پيستونی، گريز از مركز،پيچی و يا اسكرول باشند.
جدول زیر کلیاتی را به صورت عمومی و تقریبی در مورد خنک کننده های تراكمي گروه یک و دو ارائه می کند. مبنای تعیین دقیق هر یک از مقادیر را از طریق محاسبه و مراجعه به کاتالوگ کارخانجات سازنده و همچنین در نظر گرفتن شرایط ویژه طراحی میسر است.

انرژی الکتریکی مورد نیاز چیلر تراکمی 6.8 کیلو وات به ازای هر تن تبرید
شارژ گاز مبرد 3 پوند به ازای هر تن تبرید
دبی آب سرد( رفت و برگشت به ساختمان) 2.4 گالن در دقیقه به ازای هر تن تبرید
دبی آب خنک کننده کندانسور( رفت و برگشت برج خنک کننده) 3 گالن در دقیقه به ازای هر تن تبرید
دمای آب سرد رفت به ساختمان 44°F(6.7°C)
دمای آب برگشت به ساختمان 54°F(12.2°C)
دمای آب خروجی از کندانسور 95°F(35°C)
دمای آب ورودی به کندانسور 85°F(29.4°C)

 

دامنه ظرفيت چيلر های تراكمی

نوع کمپرسور چیلر تراکمی دامنه ظرفیت نامی( KW) مبرد مورد استفاده دامنه بازده در بار کامل( KW/TON)
رفت و آمدی ( سیلندر – پیستونی) 50-1750 R-22 0.8-1.00
پیچی 160-2350

R-22

R134a

0.60-0.75
اسکرول 30-200 R-22 0.81-0.92
گریز از مرکز 500-1800

R-123

R134

0.50-0.70

ضريب كارايی و مصرف برق چيلر تراكمی

نوع مصرف برق ( کیلو وات به ازای هر تن تبرید) ضریب کارایی
گریز از مرکز 0.55-085KW /TON 4.14-6.39
رفت و آمدی 0.90-1.30KW/TON 2.70-3.90
دوار 1.00-1.50KW/TON 1.34-3.50

 

ظرفيت سنجی چيلر تراكمی

اختلاف دمای آب×دبی آب
رفت و برگشت(f) = تبرید تن بر حسب چیلر ظرفیت

در واقع جهت محاسبه ظرفیت چیلر تراکمی نیاز به اطلاعات سه متغیر دمای آب ورودی به چیلر، دمای آب مورد نیاز و خروجی از چیلر و شدت جریان آب است.
جهت محاسبه سرانگشتی ظرفیت چیلر اول نوع کاربری آن را تعیین می‌کنیم و بعد شرایط آب و هوایی محل نصب را به طریق حدودی مشخص می‌کنیم و توسط اطلاعات زیر ضریب شهر مورد نظر را استخراج می‌کنیم‌.

نوع کاربری: معتدل
مسکونی:۴۰۰تا ۵۰۰
اداری: ۵۰۰ تا ۶۰۰
تجاری :۶۰۰ تا ۸۰۰

نوع کاربری :گرم
مسکونی: ۵۰۰ تا ۶۰۰
اداری : ۶۰۰ تا ۷۰۰
تجاری: ۷۰۰ تا ۹۰۰

نوع کاربری :خیلی گرم
مسکونی :۶۰۰ تا ۷۰۰
اداری :۷۰۰ تا ۸۰۰
تجاری :۸۰۰ تا ۱۰۰۰

 

شرکت والا اندیشان جهت محاسبات دقیق از نرم افزارهایی مانندcarrier HAP بهره می برد که پس از وارد شدن پارامترهایی مثل دمای خارج، دمای داخل، میزان روشنایی، جنس جداره ها و …ظرفیت مورد نیاز به طور دقیق محاسبه می گردد.