هواساز تجاری

هواساز تجاری یکی از پرکاربردترین دستگاه ها جهت تهویه مطبوع محیط های بزرگ تجاری و صنعتی به شمار می رود. تهویه مناسب هوا در محیط های تجاری که با رفت آمد و حضور دائمی افراد زیادی همراه هستند، هم از جنبه راحتی و آسایش افراد و هم از جنبه تامین سلامت اهمیت بالایی دارد. هواساز با تنظیم میزان رطوبت، تصفیه هوای آلوده و برقراری دمای مناسب در محیط،‌ به ایجاد جریان هوای مطبوع در محیط می پردازد.

مشخصات فنی دستگاه هواساز تجاری

دستگاه هواساز برای توزیع هوای تازه در محیط،‌ از کانال کشی استفاده می کند. این امر به این معناست که تهویه هوا تنها در یک محل صورت می گیرد و هوای مطبوع به وسیله کانال به تمامی نقاط ساختمان رسانده می شود. در نتیجه نیازی نیست که در هر نقطه از ساختمان هواسازی به صورت جداگانه صورت گیرد. این امر مزایای فراوانی دارد. البته در مواردی که در هر بخش ممکن است به دمای مخصوصی نیاز باشد،‌ این امر می تواند نقص هم به شمار آید. با این حال با ترکیب هواساز و فن کویل در بخش های مورد نظر ساختمان می توان این ضعف را برطرف نمود.

اجزای تشکیل دهنده هواسازهای تجاری

● فن محوری یا سانتریفیوژ: این بخش هوا را به سمت کویل ها می دمد.
● فیلترهای تصفیه هوا: این قسمت می تواند ذرات معلق موجود در هوا با قطر ۰.۳ تا ۰.۱۲ میکرون را جذب نماید.
● رطوبت گیر و رطوبت زن: جهت تنظیم درصد رطوبت موجود در هوا مورد استفاده قرار می گیرد.
● محفظه هوای برگشتی و هوای تازه: در این محفظه درصد مشخصی از هوای داخل ساختمان (هوای برگشتی) با هوای تازه مخلوط می شود.
● کانال انتقال هوا به محیط: محفظه ای که هوای مطبوع را در محیط توزیع می کند.
● لرزه گیر: جهت کاهش لرزش موجود در سیستم به کار میرود.
● تجهیزات کنترل کننده: بخش هایی هستند که به کمک آن ها می توان میزان دما، سرعت جریان هوا، رطوبت و سایر فاکتورهای هوای مطبوع را تنظیم و کنترل کرد.

انواع دستگاه های هواساز تجاری

دستگاه های هوا ساز تجاری را با توجه به ویژگی ها و میزان کنترلی که روی هوا در اختیار مصرف کننده قرار می دهند، می توان به چند شکل دسته بندی کرد. در دسته بندی اول می توان هواسازهای تجاری را شامل دو گروه full fresh یا non full fresh در نظر گرفت. در نوع فول فرش،‌ ۱۰۰ درصد هوایی که هواساز توزیع می کند،‌ از بیرون محیط می آید و شامل هوای تازه است. اما در نوع دوم درصد مشخصی از هوای داخل ساختمان با هوای بیرون، در محفظه اختلاط، ترکیب شده و سپس در محیط توزیع می شود.

در دسته بندی های دیگر می توان میزان کنترلی که دستگاه هواساز روی هوای محیط فراهم می کند را در نظر گرفت. برای نمونه برخی از هواساز های تجاری مجهز به مکانیسم هیت ریکاوری هستند. به کمک این مکانیسم می توان برای کاهش مصرف انرژی، از حرارت اتلافی به منظور تنظیم دمای محیط استفاده کرد.

طرز کار هواساز تجاری

توجه به این نکته حائز اهمیت است که تولید هوای گرم و سرد وظیفه هواساز تجاری نیست. تنظیم درجه حرارت توسط دستگاه های جانبی همچون چیلر (وسیله سرمایشی)، بویلر (وسیله گرمایشی)، VRF و GHP (گرمایشی و سرمایشی) صورت می گیرد. هواساز به توزیع این هوا در محیط می پردازد.
هوای تازه پس از تصفیه، توسط فن های مخصوص به سمت کویل های آب داغ یا سرد دمیده می شود. تصفیه هوا قبل از برخورد با کویل ها سبب می شود تا گرد و غبار و رسوب به سطح کویل ها آسیب نزند. با عبور هوا از مجاورت این کویل ها، هوا گرم یا سرد می شود. سپس هوایی که به دمای مورد نظر رسیده در محیط توزیع می گردد.
به کمک هواساز تجاری می توان میزان رطوبت محیط را نیز کنترل کرد. تنظیم درصد رطوبت نیز از عواملی است که علاوه بر تاثیر روی آسایش افراد، روی سلامتی آنها اثر گذار است.