تفاوت چیلر تراکمی و چیلر جذبی

تفاوت چیلر تراکمی و چیلر جذبی

با بررسی تفاوت های چیلر تراکمی و چیلر جذبی می توان به این سوال پاسخ داد که کدام چیلر بهتر است. یک نوع مقایسه چیلر تراکمی با چیلر جذبی از نظر ضریب عملکرد می باشد. ضریب عملکرد شاخصی برای تعیین بهینه بودن دستگاه است. این ضریب واحد ندارد.
ضریب عملکرد چیلرهای تراکمی بین 1 تا 8 است، در حالیکه ضریب عملکرد چیلر جذبی بین 0.5 تا 1.2 می باشد. می توان گفت چیلر تراکمی نسبت به چیلر جذبی بهینه تر است. تفاوت دیگر چیلر تراکمی و چیلر جذبی میزان فضای مورد نیاز جهت نصب آن ها می باشد. چیلرهای جذبی به دلیل دارا بودن تجهیزات بزرگتر به فضایی بیشتر برای نصب نیاز دارند.
از دیگر تفاوت های این دو نوع سیستم می توان به وزن کل آن ها اشاره کرد. وزن چیلر جذبی بیشتر از چیلر تراکمی است. برای نصب چیلر جذبی باید از زیرسازهای بسیار محکم تر در محل نصب استفاده کرد. این امر سبب افزایش هزینه ها می شود.
دیگر تفاوت چیلر جذبی با تراکمی قیمت آن ها است. چیلرهای تراکمی و جذبی مدل های مختلف و قیمت های متفاوتی دارند. چیلرهای جذبی در دو نوع شعله مستقیم و غیر مستقیم در بازار موجود هستند. همچنین چیلرهای تراکمی در دو نوع آب خنک و هوا خنک وجود دارند. قیمت چیلرهای جذبی بیشتر از چیلرهای تراکمی است.

 

 

چیلر جذبی بهتر است یا تراکمی؟

در مقایسه چیلر تراکمی با چیلر جذبی باید گفت چیلر تراکمی و جذبی هر کدام مزایا و معایب مخصوص به خود را دارند. این دو نوع سیستم از نظر عملکرد و ساختار درونی با یکدیگر تفاوت دارند. اصلی ترین تفاوت چیلر تراکمی و چیلر جذبی در این است که چیلرهای تراکمی کمپرسور دارند. به همین دلیل این نوع چیلر با برق کار می کند، در حالیکه چیلرهای جذبی دارای ژنراتور و ابزوربر هستند و با گاز کار می کنند.
چیلر جذبی از نظر ضریب عملکرد بسیار پایین تر از چیلر تراکمی است. از طرفی سطح صدای تولید شده توسط چیلر جذبی کمتر از چیلر تراکمی می باشد. البته با توجه به محل نصب چیلرهای تراکمی که بیرون از ساختمان است نمی توان این مورد را به عنوان یک برتری حساب کرد.
طول عمر و دوام چیلرهای جذبی کمتر از چیلرهای تراکمی است زیرا وجود آمونیاک و ماده جاذب لیتیوم بروماید در چیلر جذبی سبب خوردگی چیلر و کاهش طول عمر آن خواهد شد. مسئله تعمیر و نگه داری در چیلرهای جذبی نسبت به چیلرهای تراکمی از حساسیت بیشتری برخوردار است. تعمیر چیلرهای جذبی نیازمند مهارت و دقت بالا است، از اینرو باید از نیروهای متخصص کمک گرفت. از طرفی خرابی کمپرسور چیلر تراکمی هزینه های هنگفتی برای مصرف کننده ایجاد خواهد کرد.
امروزه از چیلرهای تراکمی به دلیل راندمان بالا و هزینه های کمتر بیشتر استفاده می شود. از طرفی تولید چیلرهای جذبی در ظرفیت های پایین محدود شده است. با توجه به موارد ذکر شده می توان گفت چیلر تراکمی بهتر از چیلر جذبی می باشد.

 

 

تفاوت چیلر تراکمی با چیلر جذبی از نظر سیکل تبرید

اکثر تجهیزات سرمایشی گرما را از یک سمت جذب و به سمت دیگر دفع می کنند. جذب گرما در چیلرهای تراکمی و جذبی در اواپراتور اتفاق می افتد. همچنین گرمای جذب شده در کندانسور از طریق برج خنک کننده به بیرون رانده می شود. در چیلرهای تراکمی نیروی مورد نیاز جهت انتقال آب توسط انرژی الکتریکی تأمین می شود. در نهایت انرژی الکتریکی به کمپرسور وارد می شود و سبب انتقال آب خواهد شد.
تفاوت چیلر تراکمی و چیلر جذبی در این است که مبرد در چیلرهای جذبی از طریق جذب در ابزوربر و غلیظ شدن، سبب گرفتن گرما و انتقال بخار مبرد از اواپراتور به سمت کندانسور می شود. در واقع وظیفه ابزوربر مشابه مکش کمپرسور است. می توان گفت کمپرسور در چیلر تراکمی با کار مکانیکی و انرژی الکتریکی سبب جابجایی مبرد می شود، در حالیکه چیلرهای ابزوربشن از طریق واکنش شیمیایی در مجاورت گرما مبرد را جابه جا می کنند.

 

 

مهم ترین مزایای چیلر تراکمی و جذبی

یکی از مزایای چیلرهای جذبی صرفه جویی در مصرف برق است. چیلرهای جذبی برای تولید انرژی از گاز طبیعی استفاده می کنند، از اینرو هزینه خدمات برق در چیلرهای جذبی کاهش پیدا می کند. در برخی مراکز وجود سیستم های برق اضطراری بسیار اهمیت دارد، از اینرو نصب چیلرهای جذبی سبب صرفه جویی در هزینه تجهیزات برق اضطراری در مراکز درمانی و کامپیوتر خواهد شد.
دیگر تفاوت چیلر تراکمی با چیلر جذبی در این است که چیلرهای جذبی به دلیل نداشتن ماده cfc هیچگونه آسیبی به لایه ازن وارد نخواهند کرد زیرا در چیلرهای جذبی از آب به عنوان مبرد استفاده می شود. از دیگر مزایای چیلرهای جذبی کاهش میزان گازهای گلخانه ای و آلاینده ها است. تولید گازهای گلخانه ای توسط چیلرهای جذبی بسیار پایین می باشد.