چطور چیلر تراکمی را شستشو دهیم؟
چیلر تراکمی برای ایجاد برودت در ساختمان و صنایع از قطعات متعددی تشکیل می شود. کندانسور، کمپرسور و اواپراتور از قطعات اصلی این نوع سیستم برودتی هستند. استفاده مداوم از چیلر تراکمی باعث می شود تا آلودگی به درون این قطعات نفوذ کند. جمع شدن آلودگی و عبور آب از قطعات چیلر از دلایل مهمی هستند که باعث خراب شدن چیلر تراکمی و اختلال در عملکرد قطعات آن می شوند.
بهترین راه برای تعمیر انواع چیلر تراکمی از جمله چیلر تراکمی خانگی و اصلاح عملکرد آن، شستشوی چیلر تراکمی است. شستشوی چیلرهای تراکمی نیاز به دانش و تخصص بالایی دارد. به همین جهت باید توسط افراد متخصص و دوره دیده در این زمینه انجام شوند. اولین راهکاری که برای شستشوی این نوع چیلر باید انجام شود، جدا کردن قطعات آن است. کندانسور، کمپرسور و سایر قطعات چیلر باید از یکدیگر جدا شوند تا شستشوی آن ها با کیفیت بالایی انجام شود.
گرفتگی لوله ها، از بین رفتن رسوبات، خارج کردن آلودگی از قطعات باید با استفاده از مواد مختلفی انجام شود. بنابراین قبل از شستشو بهتر است قطعات آسیب دیده با توجه به نوع آلودگی و روش شستشو از یکدیگر جدا شوند.
انواع روش های شستشوی چیلر تراکمی
روش های متعددی برای شستشوی چیلرهای تراکمی وجود دارند. معمولا روش شستن چیلر تراکمی با توجه به نوع آلودگی، قطعه مورد نظر و مقدار آلودگی یا کثیفی متفاوت است. برخی از روش های شستشوی چیلر تراکمی عبارت اند از:
- استفاده از آب پر فشار یا هوای فشرده: یکی از ساده ترین راهکارها برای از بین بردن آلودگی ها از سطح چیلر تراکمی، شستشوی آن با استفاده از آب پر فشار یا هوای فشرده است.
از هوای فشرده یا آب پر فشار معمولا برای شستن چیلر تراکمی هوا خنک استفاده می شود. شستشو به این روش اگرچه ممکن است باعث از بین رفتن رسوب نشود، اما می تواند در از بین رفتن آلودگی و ذرات گرد و غبار از سطح قطعات چیلر اثر گذار باشد. - استفاده از مبرد :r141b فریون 141 نوعی گاز است که از آن برای شستشوی چیلرهای تراکمی استفاده می شود. علاوه بر چیلر تراکمی، شستشوی سیکل تبرید با استفاده از این گاز امکان پذیر است. قابلیت پاک کنندگی این گاز موجب شده است تا بسیاری از آلودگی ها از سطح چیلر تراکمی پاک شوند.
معمولاً زمانی که برای مدت طولانی از چیلر استفاده نشده باشد یا به هر دلیلی چیلر خراب شده باشد، از این گاز برای شستشوی چیلر تراکمی استفاده می شود. با کمک این گاز رطوبت و اسید از سیکل تبرید تا حد زیادی پاک می شود. - استفاده از اسید: در صورتی که کندانسور چیلر تراکمی از نوع آب خنک باشد، برای شستشوی آن از نوعی اسید استفاده می شود. این نوع اسید باعث از بین رفتن انواع رسوبات در برج خنک کننده، لوله های کندانسور و… می شود.
اسید شویی و رسوب زدایی برای شستشوی چیلر تراکمی
اسید شویی یک روش مناسب برای افزایش راندمان و عملکرد مناسب قطعات چیلر تراکمی است. متأسفانه تشکیل رسوب در چیلرهای تراکمی به دلیل عبور آب باعث می شود تا عمل انتقال حرارت به درستی انجام نشود. رسوب تشکیل شده از نمک های کلسیم، سدیم و منیزیم است. تشکیل رسوبات در اجزای تشکیل دهنده چیلر تراکمی مانند یک عایق عمل می کند، بنابراین باید از موادی مانند اسید؛ برای از بین بردن این رسوبات در چیلر تراکمی استفاده شود.
شستشوی چیلر با استفاده از اسید طی مراحل متعددی انجام می شود. مراحل این شستشو در ذیل آمده است:
- اولین مرحله برای اسید شویی چیلر تراکمی، جدا کردن قطعات بزرگ رسوب، ضایعات، برگ درختان و براده برخی از فلزات از کندانسور چیلر است.
- در مرحله دوم باید اسید مورد نظر برای شستشوی چیلر تراکمی به صورت رقیق تر تهیه شود. توجه داشته باشید که باید از اسیدی برای شستن چیلرها استفاده شود که دارای خاصیت خورندگی نیستند.
نکته ای که باید در خصوص اسید شویی چیلرهای تراکمی به آن توجه داشته باشید این است که، روش شستشوی چیلر با توجه به میزان ظرفیت آن کمی متفاوت است. برای شستشوی چیلر تراکمی ظرفیت پایین باید دستگاه را به طور کامل خاموش کنید.
بعد از خاموش کردن دستگاه، باید مخزن چیلر را از اسید رقیق شده پر کنید و دستگاه را روشن کنید. در این مرحله اسید از میان لوله ها عبور می کند و تمام رسوبات سفت درون آن را از بین می برد. بعد از اتمام این مرحله می توانید مخزن را از آب پر کنید و درون چیلر را با آب تمیز شستشو دهید.
اگر سیستم خنک کننده دارای ظرفیت بالایی باشد، برای شستشوی چیلر تراکمی باید برج خنک کننده چیلر قطع شود. بعد از قطع کردن این سیستم، تمام راه های ورود و خروج آب از چیلر را قطع کنید. در این مرحله باید از دستگاهی مانند الکتروپمپ برای وارد کردن آب داغ به درون لوله های کندانسور کمک بگیرید. بعد از به چرخش در آمدن آب درون لوله ها، اسید رقیق شده با آب گرم را به کمک پمپ به درون لوله های کندانسور منتقل کنید. بعد از چند بار چرخش اسید در لوله ها، می توانید با استفاده از آب تمام فضای داخلی چیلر را بشویید.