روش های بهبود راندمان چیلر تراکمی
با انجام منظم یکسری کارها می توان راندمان سیستم سرمایشی را افزایش و مصرف برق را کاهش داد. در ادامه شما را با روش های بهبود راندمان چیلر تراکمی آشنا خواهیم کرد. یک روش بهبود راندمان، نگهداری و تنظیم صحیح پمپ است. وظیفه پمپ پمپاژ آب سرد خروجی از اواپراتور چیلر تراکمی به سمت فن کویل می باشد. برای کاهش مصرف انرژی باید تنظیمات فشار را در کمترین مقدار ممکن قرار داد.
شما باید به روش های نگهداری پمپ توجه ویژه داشته باشید. از روش های نگهداری پمپ می توان به روغن کاری یاتاقان ها، ایجا فشار مکش مثبت و هم محور نمودن شفت طبق دستورالعمل سازنده اشاره کرد.
یکی دیگر از روش های افزایش بهبود راندمان چیلر، تصفیه آب و لوله ها از ناخالصی ها است. مدار آب چیلر یک مدار کاملا بسته می باشد. این مدار باید مرتبا تصفیه شود. در تصفیه با روش های شیمیایی و مغناطیسی از رسوب در لوله ها جلوگیری می شود. در اینصورت انتقال حرارت بین آب و مبرد در کویل حرارتی صحیح انجام می گیرد.
از دیگر عوامل مهم و موثر بر راندمان چیلر جریان آب در اواپراتور و کندانسور چیلر است. زمانیکه نرخ جریان آب به اندازه 90 درصد پارامتر طراحی باشد، راندمان چیلر حداکثر مقدار را به خود اختصاص خواهد داد، اما در صورت محدودیت در جریان آب راندمان انتقال حرارت کاهش پیدا خواهد کرد. از طرفی افزایش جریان آب هم سبب فرسایش سریع چیلر می شود. معمولا میزان جریان آب بین 2.5 تا 3 متر بر ثانیه است.
یک راه دیگر افزایش راندمان چیلر تمیز کردن کویل های کندانسور و اواپراتور می باشد. می توان گفت بزرگترین عامل کاهش راندمان چیلر مربوط به کثیف بودن کویل ها است. تمیز بودن کویل ها بر انتقال صحیح حرارت بسیار موثر خواهد بود. البته تمیز کردن کویل ها باید بر اساس دستورالعمل سازنده و در زمان مشخص باشد.
معمولا 60 درصد از انرژی ساختمان صرف سرمایش و گرمایش می شود، بنابراین هر گونه راهکاری جهت راندمان چیلر به نفع مالک ساختمان خواهد بود. شما با نگهداری صحیح چیلر تراکمی می توانید راندمان آن را افزایش دهید. در اینصورت علاوه بر طول عمر و دوام چیلر هزینه مصرف انرژی را کاهش خواهید داد.
مهم ترین فاکتورهای افزایش راندمان چیلر تراکمی
عوامل مختلفی بر افزایش راندمان چیلر تراکمی موثر هستند. یک عامل موثر بر راندمان چیلر، نوع کندانسور است. چیلرهای تراکمی به دو صورت گرما را در کندانسور دفع می کنند. چیلر هوا خنک گرمای کندانسور را با فن به هوای آزاد انتقال می دهد.
در چیلر آب خنک گرما اول به آب انتقال داده می شود. سپس آب به برج خنک کننده منتقل شده و در اثر تماس مستقیم با هوا گرما را از دست می دهد. ضریب انتقال حرارت در چیلر آب خنک بیشتر است، بنابراین انرژی کمتری مصرف خواهد شد.
یک فاکتور موثر بر راندمان چیلر اختلاف دمای بین اواپراتور و کندانسور است. در انواع مختلف چیلرها کمپرسور بیشترین انرژی را مصرف می کند زیرا وظیفه آن پمپاژ بین کندانسور و اواپراتور است. در واقع کمپرسور مبرد را فشرده می کند و به سمت کندانسور انتقال می دهد، بنابراین برای افزایش راندمان باید اختلاف دمای مبرد بین کندانسور و اواپراتور کاهش پیدا کند. این امر سبب کاهش مصرف انرژی کمپرسور چیلر می شود.
شما می توانید با افزایش دمای آب خروجی از چیلر، دمای مبرد در اواپراتور را افزایش دهید. این امر سبب کاهش اختلاف دمای مبرد بین اواپراتور و کندانسور می شود. در نهایت چیلر با مصرف انرژی کمتری کار خواهد کرد.
از دیگر فاکتورهای مهم بر افزایش راندمان چیلر، طرح کندانسور و اواپراتور است. برای مثال با استفاده از کندانسورهای مایکرو چنل در چیلرهای تراکمی هوا خنک می توان راندمان را 4 درصد افزایش داد. همچنین استفاده از اواپراتور 3 پاس سبب افزایش راندمان چیلر می شود. اواپراتورهای طرح فلوود به جای اواپراتورهای معمولی سبب بهینه سازی مصرف انرژی می شوند.
استفاده از سیستم اینورتر از دیگر فاکتورهای موثر بر افزایش راندمان چیلر است. زمانیکه چیلر در حالت کم بار باشد، سیستم اینورتر سبب می شود متناسب با بار اعمالی به سیستم انرژی مصرف شود. در اینصورت سیستم اینورتر یا تغییر دور سبب افزایش راندمان چیلر خواهد شد. انتخاب موتور فن های کندانسور با دور متغیر سبب صرفه جویی در مصرف انرژی می شود.
با مدولار یا ماژولار کردن سیستم می توان راندمان چیلر تراکمی را افزایش داد، در اینصورت به جای طراحی یک مدار مبرد از چند مدار مجزا استفاده می شود. برای مثال در چیلرهای با توان 40 تن تبرید به جای ساخت یک کمپرسور و یک مدار سیکل تبرید از 2 کمپرسور و 2 مدار 20 تن تبرید استفاده می کنند. پس در حالت کمتر از 50 درصد توان برودتی می توان تنها یک مدار را روشن کرد. در واقع این امر سیستم را به نوعی اینورتر در می آورد، بنابراین سیستم مطابق با نیاز شما می تواند کار کند.